Rostbröd - dinkel/råg


1 bröd/limpa  ca 18-20 skivor

25 g färskjäst
2½ dl ljummet vatten
(ev. 1 msk honung)
1 msk oliv/raps olja
1½ tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
2½ dl fullkorns dinkelmjöl
2 dl dinkelmjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Finfördela jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, salt och rågmjölet. Arbeta sedan i dinkelmjöl lite i taget tills du fått en smidig, lite kladdig deg. Arbeta degen i ca 5-10 min. Låt sedan jäsa i 30 min under en bakduk. Vänd därefter upp degen på en mjölad bänk, knåda in lite mjöl om du anser att det är för kladdigt. Forma till en limpa och lägg i en brödform med bakplåtspapper i. Låt jästa ytterligare 30 min under bakduk. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25-30 min.

31.7.10 ♥ Saturday morning


Hemmabakad dinkel/rågrost med hemmakokt osötad jordgubbssylt, päron, ägg + te

Nudelsoppa


1 port

25 g tunna mungbönsnudlar (glasnudlar)
1 liten morot, skärd i tunna slantar
3-3½ dl grönsaksbuljong eller fiskbuljong (godast med dashi)
1 msk misopasta
1/4 tofublock (ca 60 g) i tärningar
½ hand färska haricot verts/små broccolibuketter/babyspenat
torkad chili, ekologisk japansk soja, riven ingefära, riven vitlök

Blötlägg nudlarna i kokande vatten 3-4 min. Sila av dem och lägg i kallt vatten. Koka upp buljong med vitlök, ingefära och chili. Tillsätt morot. Koka ca 1-2 min, tillsätt därefter grönsaker och koka ½-1 min. Tag av ifrån plattan och tillsätt soja och misopasta (utblandad med lite varmt vatten i en separat skål). Krama ur vattnet från nudlarna och lägg i en skål tillsammans med tofutärningar. Slå på buljong och grönsaker.

Toppa ev. med mer soja, chili eller salladslök.

30.7.10 La pluie ne


Bovete-råg gröt toppat med nektarin, mandel och linfrö + te.

Japansk curry/ カレー/ karē


2 port

1 lök
1 morot
1 liten aubergine
1 liten grön paprika
2 vitlöksklyftor
1 tumstor bit ingefära
1 msk currypulver
2 msk olja
2 dl krossade tomater
3 dl vatten
1 msk buljongpulver
1 torkat lagerblad
½ litet äpple
25 g stark Japansk curry (från block, finns att köpa i asiatiska butiker)

Dela löken i två halvor. Hacka den ena halvan fint, klyfta andra halvan i centimeterstora "båtar". Skala och riv moroten. Skär aubergine i bitar (1 cm). Fräs lök i olja i ca 5 min.  Riv ner ingefära och vitlök tillsammans med currypulver och stek ytterligare någon minut. Rör ner krossade tomater, vatten, buljong och riv ner lagerbladet. Låt puttra under lock i ca 10 min. Tillsätt därefter curryblock, rivet äpple och hackad paprika (1 cm) och rör om noga. Koka tills paprikan är mjuk.

Jag åt detta med tofu. Men det är nog gott med ris till.

28.7.10 Sencha


1 port bovetegröt med havredryck, björnbär & jordgubbar + 1 msk rostade mandelflagor och Sencha te

27.7.10 ♥ Petit-déjeuner coloré


Dagens frukost: 1 vit persika + 1 sharonfrukt + 1 ekoägg + ekologisk rött te med vanilj

Grönsaks- och quornpanna

1 port

70 g quornstrimlor
2 färska champinjoner
5 cm zucchini
½ normalstor tomat
1 soltorkad tomat (inte sånna i olja)
1 mini schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten + ½ tsk ekopuljongpulver
Paprikapulver, torkad chili, hackad färsk bladpersilja, spiskummin
Japansk ekosoja och svartpeppar

Tillbehör: knappt ½ dl fullkornscouscous + ½ dl kokande vatten, salt, gurkmeja

Fräs riven vitlök, skrivad lök tillsammans med quorn och kryddor. Rör ner hackad zucchini, champinjon och tomat. Slå på vatten tillsammans med buljong. Tillsätt finstrimlad soltorkad tomat och puttra under lock på låg värme i ca 10 min. Rör om då och då. Smaka av med soja och peppar.

26 Juillet - thé rouge


½ Päron, 1 jordgubbe, naturell lättyoghurt, 1 msk havrekli +
surdegssmörgås med 1 mager ostskiva och groddar + rött te.

25.7.10


Regn och jobb denna helgen. Råg/havrekligröt med päron till frukost!

Soupe et du pain


Varm buljongsoppa med fisk & morot + surdegssmörgås med rädisgroddar & tomat

Små frukostbröd & Jordgubbar



4 små morotsbröd

2 dl finriven morot
1 eko ägg + ½ dl naturell yoghurt
1 dl fullkornsdinkelmjöl + 1/4 rågflingor + 1/4 havrekli
1 tsk kanel + 1 tsk bakpulver

Riv morötter. Vispa ihop ägg och yoghurt. Blanda torra ingredienser. Rör ihop allt väl och snabbt. Klicka ut i muffinsformar. Grädda i 175 grader ca 15 min eller tills de är klara.

La valse D'Emmélie


Blue lips, blue veins. Blue, the color of our planet from far, far away...

Morgonregn 22.7.10



Början på min dag: 1 skiva bröd uppskärt för att doppa i 1 löskokt ekoägg + 2 skivor gurka och 1 liten skål med björnbär toppat med naturell lättyoghurt. Mätt! Nu tar jag mitt paraply och går ut. Ta hand om er. Puss!

21.7.10 Ma Journée



Mini-macka med ost och hemmagjord osockrad blåbärsylt + myntablad :)

20.7.10 ♥ Petits fruits


Dofter från provence


1 port

1 pytte schalottenlök
1 liten vitlöksklyfta
½ liten fänkål (ca 70g)
1 liten morot
1/4 orange paprika
1 dl kokta mungbönor
1 msk tomatpuré
ca 1½ dl vatten
Färsk hackad basilika, timjan, rosmarin, citronskal, paprikapulver
Salt och svartpeppar

1 quornfilé och några sockerärter

Skiva grönsakerna, fräs upp dem i en kastrull, tillsätt vatten koka dem och mjuka tillsammans med tomatpuré och kryddor. Rör i mungbönor och citronskal på slutet. Salta och peppra. Stek quornfilén (jag kryddade med paprika, torkad timjan, salt och peppar). Skiva sockeräterna. Lägg upp allt på en lite djupare tallrik.

18.7.10


Tofuwok


2 port
175 g naturell tofu
1 morot
1 hand färska sockerärter
10 cm purjolök
2 stora kastanjechampinjoner
1-2 tsk kaprawpasta
Ekologisk soja

Stek först tofun gyllene med lite kapraw. Lägg över på ett fat. Stimla/skär grönsakerna. Börja med att woka morot, därefter svamp och sist sockerärter och purjo. Woka tills grönsakerna är varma men ändå krispiga. Smaka av med kapraw och soja. Blanda i tofun.

Ät med valfri kolhydratkälla (råris, fullkornsnudlar, mathavre, linser). Jag åt med belugalinser.

17.7.10 L'avoine et de la pluie

Godmorgon! Konstigt men sant, jag tycker det är skönt att det regnar idag. Till frukost åt jag havrekligröt med körsbär, hallon och satsuma. Såklart en svätt havredryck i också och ett boveteknäcke bredvid.

"Havrekli framställs av mald och skalad havre som ångats, valsats, torkats och malts. Därefter siktas kliet fram. Havrekli är rikt på protein och fibrer. Det är lättsmält och gott och har hög halt av betaglukaner en slags vattenlösliga fibrer som sägs sänka kolesterolvärdet"

1 port : 0.75 dl -1 dl havrekli kokas med ca 2,5 dl vatten i 4 min.

Rooibos

Ville bara tipsa om ett gott te! Brukar inte dricka pås-te så ofta men i onsdags köpte jag ett paket Friggs ekologiska rooiboste med smak av blåbär-vanilj. Underbart! Har även druckit deras gröna chaite som även det är väldigt gott!

Rooibos kommer från Sydafrika och kallas ibland "rött te" och är mer som ett örtte. Man använder både blad och stam ifrån busken. Rooibos innehåller inget koffein och smakar milt och fruktigt. Perfekt att dricka på kvällen!

16.7.10


Havskatt till mig, lax till Andreas.

Sötpotatis

TIPS: Ugnsrosta sötpotatis med kanel, berbere och rivet clementinskal (från eko-clementin, funkar med apelsin också), salt och peppar! Underbart gott!

Mat idag: Quornbullar, broccoli, ugnsrostad sötpotatis, morot och paprika + lite tacosås :)

Rouge cerise ♥ 15.7.10

innehåller massor av antioxidanter, som exempelvis C-vitamin. De påstås motverka bland annat gikt och annan ledvärk samt hudinfektioner. Dessutom innehåller de järn.

Dagens frukost: 1 port havrekligröt kokt med 1 nypa anis + 4 klyftade körsbär + en nypa kokos + naturell havredryck och 1 boveteknäcke med tomat.

"Anis i gröten ger lite lakritssmak som är gott till de fylliga varma körsbären. Körsbär får ju en helt annorlunda smak när de är varma. Testa, mums!"

14.7.10

Färska blåbär ♥ naturell yoghurt

Hoppas att ni har det bra i värmen!

thé chaud et des roses



Ugnsbakade bönbiffar


1 port (5 små biffar)

ca 1 dl kikärter/cannellinibönor eller sojabönor
1/3 grön chili
5 cm purjolök
1 msk yoghurt
1 tsk vetegroddar
paprikapulver, spiskummin, cayennepeppar
finhackad persilja, salt och peppar
några droppar limesaft

Sätt ugnen på 200 grader. Mosa kikärter/bönor med gaffel. Hacka chili och purjolök pyttelitet. Blanda/mosa ihop alla ingredienser. Forma till små biffar (ca 3 cm) med hjälp av en tesked. Lägg i en non-stick panna eller en plåt med bakplåtspapper. Baka i ca 15 min (vänd försiktigt på biffarna efter halva tiden).

Detta åt jag med mathavresallad (1 port mathavre, 1/4 paprika, 1 blad färsk vitkål, några svarta oliver) och Icas I love eco tacosås, den innehåller inget socker :) !

12.7.10 La chaleur Juillet



Frukost: Naturell lättyoghurt blandat med 1 rivet litet äpple, kardemumma, kanel och eko-vaniljpulver + hembakt smörgås med tartex.

Kryddig berbere ♥

"Berbere är en stark etiopisk kryddblandning. Min består av 18 olika kryddor, bland annat torkad chili, kardemumma, muskot och bockhornskläver"

2 port

1 röd paprika
½ röd chili
½ rödlök
1 stor vitlöksklyfta
1 liten bit rotselleri (3-4 cm)
2-3 dl vatten
1 tsk berbere
½ tsk kanel
ca 1 tsk paprikapulver
½ tsk koriander
150 g quornbitar
salt, peppar och färsk koriander

Finhacka paprika, lök, chili och rotselleri. Riv vitlöken. Fräs grönsakerna tillsammans med lite olja och kryddorna.
Tillsätt vatten, sänk värmen och täck med lock. Låt småputtra i ca 15 min. Rör om och tillsätt ev. mer vatten. Blanda i quornbitar och koka i 6-7 min. Smaka av med salt, peppar och färsk koriander. Detta åts med lite råris och broccoli.

Orange orange!



Lördag 10.7.10



Naturell lättyoghurt + hallon + 1 msk havrekli + havreringar + krossad kardemumma och 1 skiva hemmagjort bröd med tartex + saltgurka.

Thaidoftande laxsoppa


1 port

1 laxfilé (100-125g)
½ msk Kapraw paste + ½ msk röd currypasta
2½-3 dl vatten
1 tsk eko-buljongpulver
2 blad från färsk vitkål
5 cm purjo
1/4 röd chili
2 cocktailtomater
färsk koriander
30 g fullkornsnudlar eller soba

Värm upp kapraw och rödcurry i en liten gryta/kastrull. När det börjar dofta tillsätts kokande vatten och buljongpulver. Koka ihop, sänk sedan värmen. Lägg i lax, strimlad vitkål och tomat. Puttra sakta under lock tills laxen precis är kokt. Koka nudlarna "al dente" under tiden. Lägg nudlar i en skål, lägg på lax och vitkål. Slå på buljongen och toppa med purjo, chili och underbar koriander!

9.7.10



Jag ser människor som små knoppar eller frön. Ensamma måste vi gro oss starka och stora. Någon gång ibland måste vi växa oss ut ur det skyddande skal som kallas kropp och försöka se livet från en annan vinkel. Att se oss omkring och försöka förstå att medvetandet är viktigt för att få själen att växa. Medvetande får liv att gro, blommor att dofta och hjärtan att bulta oss varma.

Ta hand om er.

Petit déjeuner 8.7.10



7.7.10 Morgongröt

"Kiwi är rik på C-vitamin, som är en viktig antioxidant och stimulerar kroppens upptag av järn. Välj gärna ekologisk kiwi."

Gröt av 2 msk krossat bovete (sköljt i hett vatten, sen kallt), 1 msk vetegroddar, 1 msk havrekli, 2 dl vatten och en nypa ekologisk vanilj. Toppat med 1 gul kiwi och lite havredryck + 1 skriva rågbröd med rucola & mager ost. Mums!

Fransk soppgryta med bönor


2 port

1 liten rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ liten röd chili, finhackad
4 skogschampinjoner, tärnade (eller annan svamp)
½ liten grön paprika, hackad
3 tomater, hackade eller ca 2½-3 dl tomater på burk (mutti)
2 dl blandade kokta bönor (stora vita, kidney och kikärter)
ca 2-3 dl vatten
3-4 soltorkade tomater, strimlade
½ kruka färsk basilika, hackad
1 kvist rosmarin, hackad
1 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar

Fräs lök, chili och vitlök i lite olja i 1-2 min. Rör ner svamp och paprika och fräs en stund till. Tillsätt tomater, lite vatten och soltorkade tomater. Puttra långsamt ca 10-15 min, späd med mer vatten. Rör sedan i örterna, balsamvinäger och dijon. Puttra ihop, späd ev med mer vatten. Rör sist ner kokta bönor och smaka av med salt och peppar.

Apple and satsumas ♥


Vaknade tidigt idag. Sov dåligt. Gick upp och satte på ugnen och bakade brödet som jäst under natten. Det luktar brödkryddor och rökelse i lägenheten nu och solen lyser in på mina armar och värmer. Ingen vidare matlust, åt ett litet äpple och en satsuma till frukost. Gott och friskt. Älskar söta och krispiga "pink lady" äpplen. Ska lägga in brödet i frysen nu. Ta hand om er!

Vilken frukt äter ni helst?


5.7.10 kväll


Rödcurry-kryddad sejfilé med färska eko-haricots verts, ugnsrostad morot och 1 klick minikeso.

Chimère



Gryta & örtig fullkornsbulgur

Quorngryta med grön, örtig fullkornsbulgur och gurkbitar på toppen :)

Grön Bulgursallad 1 port

½ dl kokt fullkornsbulgur (1/4 dl okokt?)
1 hand spenat
½ vitlöksklyfta
½ tomat
några basilikablad
1 msk frysta franska örter
salt och peppar

Mixa spenat, basilika, vitlök och frysta örter. Smaka av med salt och peppar. Tärna tomat fint och blanda ihop med spenatmixen och den kokta bulguren.

Quorngryta 1 port

1 liten morot, riven eller tärnad i små bitar
1 mini schalottenlök, skivad
½ riven vitlöksklyfta och 1/4 finhackad chili
1 liten bit augergine, tärnad i små bitar
1 dl krossade tomater (mutti)
1 quornfilé, skärd i bitar
1-1½ dl vatten
½ tsk dijonsenap
1 msk frysta franska örter
salt och peppar

Fräs morot, lök, vitlök, chili och aubergine i lite olja (tillsätt lite vatten om det blir för torrt). Lägg i quorn, krossade tomater, 1 dl vatten och örter. Småputtra i ca 10 min, späd ev med mer vatten. Tillsätt dijon, salt och peppar och koka ihop.

Frukost ♥ 3.7.10


Bovetegröt kokad med mald stjärnanis, 1 aprikos, havredryck, kokos på toppen ♥

2.7.10 Godmorgon

"Äpplen innehåller pektin som är en vattenlöslig fiber som milt men effektivt renar tarmarna och förenar sig med avfallsprodukter och för dem ur kroppen. Pektin hjälper också att sprida de bra bakterierna i tarmarna, hålla kolestorolhalten nere och balansera blodsockernivån. Äpplen är lättsmälta, alkaliska och fuktgivande, dessutom innehåller de mycket C-vitamin"

Gröt av eko dinkel- och fiberhavreflingor, 1 msk mortlade linfrön, ½ rivet äpple + ½ äpple, lite havredryck & jordgubbe på toppen :) Njut av vädret nu, Puss!

Maison dans les bois


På tunna stigar genom skogen, förbi stora ormbunksplantor, mosstäckta stenar och rotvältor ligger ett slott. En lugn och öde tomt där allt luktar mögel. Där röster ekar tyst från förr och saker står precis som de gjorde då. En plats där tiden tycks stå stilla. Gömd och glömd bakom tjockväxt natur, men ändå har kraftfullt eget liv. Ett slott som nätt och jämt håller ihop, men envist står upp mot åren. En evig plats där någon tänkt och levt men som nu har svikit.

1.7.10 Frukost



Tillsammans med lättfil & 1 skiva hemmagjort bröd med lite tahini på. Mums!

RSS 2.0