Rågbröd

Detta brödet rör du snabbt ihop på kvällen innan läggdags. Sedan låter du det stå i ugnen och jäsa (avstängd då) över natten och gräddar brödet på morgonen. Ett gott, grovt och nyttigt bröd som smakar mycket!

"Rågen ärfiberrikast av de fyra sädesslagen. Fibrerna i råg ger en lång mättnadskänsla, håller magen igång och motverkar förstoppning. Dessutom bidrar rågfibrer till en nyttig bakterieflora i tjocktarmen. I råg finns tiamin, niacin, E-vitamin, järn, magnesium, zink, selen, folsyra/folacin, plus antioxidanterna lignaner, fenoler och steroler."


1 krm jäst
3 dl vatten, 37 grader
3 dl grovt rågmjöl
2 dl fullkornsdinkel
1 dl krossat bovete eller vetegroddar
½ tsk kanel
½ tsk kummin
½ tsk salt

Kväll: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt. Rör i mjöl och kryddor och blanda väl. Klicka ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över lite mjöl, platta ut degen tills den är ca 5 mm tjock. Ställ plåten i ugnen över natten.

På morgonen
tar du ut plåten, sätter ugnen på 225 grader. Sätter in plåten och gräddar i ca 20 min eller tills brödet fått fin färg. Låt brödet svalna helt och skär i rutor. Blir ca 8-10 bitar (beroende på hur stora du vill ha).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0