Höst ♥ te-tips

Det börjar bli riktigt kallt ute nu. Vinden biter i kinderna och det börjat mörkna ganska tidigt iallfall. Hösten smyger sig på, sakta men säkert. Lika bra att börja titta efter en riktigt varm jacka, för jag känner på mig att jag kommer frysa reält i vinter.

Igår köpte jag ett underbart vitt te med aprikos/fläder från London Tea som jag verkligen tycker att ni ska prova. Riktigt gott att värma sig med en kylig morgon tillsammans med en skål med gröt. Mys!

Jag hoppas ni haft en skön helg trots vädret. Klä er varmt & ät hälsosamt!

22.9.10 les mûres et les fleurs



20.9.10 lourdes gouttes froides


Quinoa vanillée


½ dl quinoa + 2 dl vatten - Koka långsamt under lock i ca 15-20 min tillsammans med vanilj + kanelstång + 1 msk sultanrussin. Toppa med 1 tsk messmör natur + osötad sojamjölk.

Tagine ♥ couscous

En underbart värmande och smakrik marockansk gryta med krämig aubergine och nötiga kikärter. Citronen friskar upp i couscousen. Sån här mat gör mig glad på riktigt!

2 port

1 eko aubergine (200 g)
1 liten lök + 2 vitlöksklyftor
½ msk färsk riven ingefära
1 tsk gurkmeja, ½ tsk kanel, 1 nypa mald nejlika, 1 nypa chilipulver
2 tomater, hackade (150 g)
ca 2-3 dl vatten, mer kanske
2 dl kokta kikärter
salt & olivolja

Skär auberginen i ganska stora kuber, lägg i en sil och salta. Låt stå och "svettas". Under tiden; skiva löken och vitlöken tunt. Riv ingefära, mal och mät upp kryddor. Hacka tomaterna. Värm upp lite olja i en non-stick panna. Fräs löken mjuk på medelvärme i ca 5  min. Tillsätt vitlök, fräs 1 min. Tillsätt kryddor (ink. ingefära), fräs 1 min och rör under tiden så inget bränns. Skölj av aubergine, tillsätt i pannan. Fräs i ca 10-15 min på ganska låg värme tills auberginen börjar bli mjuk och söt ( kan behövas tillsättas ytterst lite vatten då och då ifall det blir torrt). Tillsätt därefter tomater och vatten tillsammans med salt. Lägg på ett lock eller liknande och låt puttra ihop sakta i ca 15 min (efter 10 min rörs kikärterna ner). Ät med couscous nedan och persilja.

Saffran-citron couscous 2 port

1 dl fullkornscouscous, 1 dl vatten, rivet citronskal & 1 liten nypa saffran och salt.

- Koka upp vatten tillsammans med citronskal, salt och saffran. Tillsätt couscous. Dra av från plattan och lägg på ett lock. Låt stå 5-6 min. Fluffa upp med gaffel.



Bovete & förkylning

Halsen gör ont, det rinner ur näsan och jag har ingen ork alls. Förkylning är så himla tråkigt, jag är dock glad att febern har släppt. Har ingen vidare matlust men har ändå petat i mig lite gröt. Nu ska jag värma vatten och röra i massor av ingefära, citron och chili/gurkmeja.
Dagens gröt: Kokt helt bovete - ½ dl (sköljt bovete) får puttra svagt i 2 dl vatten med hela nejlikor, kardemummakärnor & vanilj i ca 15 min under lock.

Det positiva med att vara sjuk måste vara att det känns okej att få äta nerkurad i sängen! :) Mys! Hoppas ni är friska som nötkärnor! Kram

14.9.10 Rostad dinkelgröt


1 port
Rosta 1 dl dinkelflingor (eko) i en panna. Slå på 2,5 dl vatten och koka sakta ihop till en gröt tillsammans med 1 nypa mald muskot & kanel.

Ät tillsammans med osötad sojamjölk, frukt/bär och läs en bra bok! :)

Japansk/Koreansk fusion/Göteborg

Sugna på riktigt god mat i Göteborg? Droppa in på Mikado eller Yammy kitchen!

I lördags kväll åt jag Mikados buljongsoppa med fisk & skaldjur och fredagskvällen spenderades på Yammy med stark Kimichigryta + tofu. Hemskt gott!

Enkla filmjölksbrödet med blåbär


1 limpa (ca 20 skivor)
ca 2 ½ dl grovt rågmjöl
1 ½ dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl bovetekross
½ dl havrekli
½ dl krossade linfrön
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
Egen-malda kryddor (tex, nejlika, kanel, pomeransskal)
1 dl torkade/färska blåbär
5 dl naturell sojayoghurt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ing. Rör ner sojayoghurt. Häll upp i en brödform täckt med bakplåtspapper. Grädda i ca 60 min.

Te med sojamjölk 8.9.10


Rött te med smak av citron, svarta vinbär, rabarber, ros, grädde, malva & solros.

6.9.10 saumon et légumes


1 bit laxfile (120 g) kryddad med dijonsenap, rosmarin, timjan, rosépeppar, vitlök & havssalt. 4 brysselkål, 1 liten morot & ½ palsternacka (40 g) - peppar & salt

1 liten tomat mixad med färsk timjan, vitlök, salt och peppar.

Fylld ugnsbakad paprika


1 port

1 mellanstor paprika
1 vitlöksklyfta
5 cm purjolök & morot
1 champinjon
½ tomat eller 1 msk tomatpuré + ½ dl vatten
50 g quornfärs
spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, koriander, timjan
salt & peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj grönsakerna. Skär av toppen på paprikan och ta bort kärnorna. Strimla purjo, riv morot och vitlök fint. Skär champinjon och tomat i små bitar. Fräs alla grönsaker (utom paprika) tillsammans med quornfärs och kryddor en stund. Tillsätt lite vatten och koka ihop till en tjock röra. Smaka av med salt och peppar. Fyll paprikan med röran, sätt på toppen och ställ i en ugnsform. Tillagas i ca 25 min.

Jag åt detta med lite linssallad (gröna linser, spenat, vitlök, balsamvinäger & örter).

1.9.10


RSS 2.0