Les pommes et les prunes - 30.8.10


½ dl helt bovete kokas med 2 dl vatten, 2 nejlikor, ½ plommon, ½ litet äpple, kanel & vanilj

Presenter från Martin; Te från gotland och äpplen från hans trädgård! Tack :)!

sentiments d'automne


För er som gillar/äter sött tillsätter lite honung eller råsocker i denna dryck. Men jag gillar allt bäst osötat. ♥
Börjar ni också känna hösten i luften?

28.8.10 Fikon/Kanelgröt


1 dl dinkelflingor + ½ färskt fikon kokas i 2½ dl vatten med kanel & eko-vanilj
Åts med en skvätt osötad sojamjölk, resterande fikon + mer kanel :)

24.8.10 vents d'automne

Förlåt för dålig uppdatering. Jag jobbar mycket, kommer oftast hem sent, trött och frusen. Det regnar och blåser mycket ute och jag tänder så många ljus jag bara kan, värmer mig under en ljus pastellgrön mjuk filt och äter varma misosoppor, bönsoppor och grytor. Jag hoppas ni mår bra och inte fryser lika mycket som jag

Idag blev det mungbönsgryta & råris. Jag kokade upp en stor gryta med ekologiska mungbönor i helgen och fryste in i portionspåsar. Ett hett tips för er som vill förenkla eller helt enkelt göra allt lite billigare (och godare)! Mungbönor passar bra i sallader, soppor och grytor och smakar lite som gröna ärter.

Matin d'août ♥ le safran et la pêche


Saffransgröt - 3/4 dl havrekli, 1/4 dinkelflingor, ½ persika, saffran och 2½ dl vatten

19.8.10


Mat idag: Het wokad tofu, zucchini, morot & lök åts 1 port matvete &  kronärtskockshjärtan.

Kikärt & tonfiskgryta


2 port

1 burk tonfisk (150 g tonfisk)
1 dl kokta kikärter
2 små tomater
3 cm aubergine
1 stor vitlöksklyfta
1 liten schalottenlök
1-2 dl vatten
½ färsk piripiri
1 nypa - saffran och kanel
½ tsk koriander, paprikapulver & spiskummin
salt och vitpeppar

Finacka vitlök, piripiri och lök. Hacka tomat och aubergine i små bitar. Fräs vitlök, lök, piripiri & aubergine tillsammans med kryddorna i ca 2-3 min. Tillsätt tomat och vatten. Koka under lock i ca 10 min. Tillsätt ev. mer vatten. Rör ner kikärterna, småputtra ytterligare några minuter. Smaka sist av med salt & peppar och rör ner tonfisken och låt den bli varm.

Vi åt detta med råris och färsk koriander.

Dinkel/havrekligröt - 15.8.10



½ dl dinkelflingor + ½ dl havrekli kokas med 2½ dl vatten,
1 nypa kanel + 1 nypa ingefära,
½ äpple och några russin, en skvätt sojamjölk

14.8.10 - Yoghurt & frukt


Ratatouille

Ibland är det lite svårt att komma på vad man ska äta till mat. Då brukar jag tänka på vad jag tycker är mest gott. Varför inte blanda flera favoriter? Idag blev det min krämiga ratatouille tillsammans med vitlökskokta gröna linser och rostade kantareller. Mums! (Är du riktigt hungrig är det nog gott med ett ägg till!)

1 port

5 cm av zucchini, purjo & aubergine
1 stor vitlöksklyfta
1 stor mogen tomat (1 dl krossade tomater går också bra)
½ dl vatten
smulat lagerblad, hackad färsk timjan & basilika
salt och peppar

Skär/skriva grönakerna ganska grovt. Finskiva vitlök. Lägg alla ingredienser (utom salt och peppar) i en kastrull och koka långsamt och försiktigt under lock i minst 30 min. Smaka sist av med salt och peppar.
- Koka ½ dl gröna linser i vatten tillsammans med pressad vitlök & salt tills linserna är mjuka fast ändå har tuggmotstånd.

- Rosta ½ hand färska kantareller i ugn eller stekpanna med salt och svartpeppar.

La solitude et les derniers jours de l'été



Bon rêve!

♥ Om gröt

Jag äter gröt väldigt ofta så jag brukar variera mycket med olika gryn, kryddor, kli och groddar. Blanda två, tre eller fyra olika sorter eller koka enkelt en len god havrekligröt toppat med hallon. Frukt, bär, nötter och frön i alla möjliga blandningar är underbart. Tänk rostad mandel och banan, apelsinmarinerade blåbär eller fräsch kiwi-tranbär. Låt fantasin flöda och se att gröt är roligt, gott och riktigt hälsosamt på samma gång! Jag har fått frågor om grötrecept, så här är tre härliga recept jag gör ofta. Dessutom äter jag alltid gröten med en skvätt osötad soja eller havredryck. Se också till att dina ingredienser är ekologiska, så allt smakar bättre!

3 gröt-favoriter
  • Havrekli/bovetegröt med vanilj ♥ ½ dl havrekli + ½ dl boveteflingor kokas med 2-2½ dl vatten i ca 3 min och smaksätts med ekologisk vaniljpulver.
  • Dinkel/vetegroddsgröt ♥ 3/4 dl dinkelflingor + 1/4 dl vetegroddar kokas i 2-2½ dl vatten i ca 4 min.
  • Rågflingegröt ♥ 1 dl rågflingor kokas med 2½ dl vatten i 3 min.
Toppa med det du gillar!

Tips på smaksättning att ha i gröt: Vaniljpulver, kanel, kardemumma, ingefära, mald stjärnanis, kakao, pepparkakskryddor, russin/dadlar/torkad frukt/fruktbitar/mosad banan (för sötma), kokos, rivet apelsinskal, honung, riven morot eller rödbeta, nejlika.

Soppa med saffran

Mitt sätt att värma en kall och nerblött (glömde mitt paraply) själ.

2 port

½ litet/mellan blomkålshuvud
5 cm vitkål/savoykål
5 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl kokta stora vita bönor
1 nypa saffran, cayennepeppar, rivet citronskal & färsk basilika
Vatten + eko grönsaksbuljong

Klyfta, skölj & skiva grönsakerna, finhacka vitlöken. Lägg grönsakerna i en kastrull och slå på varm buljong så att det täcker. Tillsätt kryddor och småputtra under lock tills grönsakerna är mjuka, (ca 10-15 min). Rör ner bönorna, låt dem bli varma, smaka av med salt, peppar och ev. mer citron, saffran eller basilika.

Vi åt detta med varsitt hembakt russinbröd med minikeso på!
Bonsoir!

9.8.10 All good things


Vänster: Kall, naturell Silkentofu med alger, riven ingefära & japask soja.
Höger: Japanska sobanudlar & shoyusås.

8.8.10 Franska äpplen & russinbröd


Söndagsfrukost: Råggröt med 1 litet syrligt franskt äpple och 2 jordgubbar + osötad sojamjölk & 1 hemmabakt russinbröd med lagrad mager ost! Mums!

Journées d'été dernier


Baiser de framboise


Fick tag på ett underbart ekologiskt rooiboste med stora hallonbitar i. Doftar underbart sött av bär och känns som en varm hallonpuss.

Sushi ♥ 6.8.10

Idag ägnade jag och Martin kvällen åt att göra Sushi. Hemskt gott blev det!

Ingredienser: Rå tonfisk och lax, avokado, gurka, sallad & sallaslök.
Wasabi, japanskt ris, nori, ingefära & misosoppa (vatten, dashi & misopasta).

Snabba mexibönor


4 port - gott som vegetarisk rätt tillsammans med hemmagjorda tortillas & avokado eller som tillbehör till grillad fisk!

3-4 dl kokta svarta bönor
1 liten orange paprika
1 silverlök
2-3 vitlöksklyftor
3 tomater
1 chili (vågar ni så ta habanero, gott & starkt)
Rökt paprikapulver, spiskummin, cayennepeppar, koriander och svartpeppar
salt, färsk koriander och limeskal

Skiva lök, riv vitlöksklyftor, finhacka chili och tomater. Fräs alltsammans med kryddor. Tillsätt lite vatten om ni tycker att det behövs. Puttra under lock i ca 10 min. Tillsätt bönor, rivet limeskal och salt, låt allt bli varmt. Strössla över färsk koriander.

4.8.10 Bovetegröt & banan

Onsdagmorgon 07:15, solen sken och jag startade med bovetegröt, banan och osötad soyamjölk (alpros röda =godast!) till frukost.

Så himla mättsamt men så gott.

♥ Miso

1 msk ekologisk misopasta i 2,5 dl dashibuljong + nameko & shiitakesvamp + rättika & salladslök = Kärlek i en skål.

2.8.10

Har börjat min praktik på restaurang nu så kan bli lite segt med blogg-uppdateringarna, bara så att ni vet. Jag hoppas ni har det bra och att det inte regnar alls för mycket på er. Puss!

Liten skål med naturell lättyoghurt, björnbär och hemmagjord nötmüsli + varm soyakakao (naturell soyamjölk + kakao + kanel)

RSS 2.0