Nordafrikansk gryta med aubergine


2 port

1 msk olja
1 bit stor aubergine (6 cm)
½ paprika
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tomat
100 g quorn eller soyabitar
3 msk sultanrussin
1½-2 dl vatten
½ tsk Harissa
ca ½ tsk av var; spiskummin, koriander, gurkmeja, torkad mynta
salt och svartpeppar
1 dl råris som kokas med 2 dl vatten, salt, saffran och gurkmeja.

Värm upp oljan tillsammans med Harissa, finhackad lök och vitlök. Fräs i 1-2 min. Tillsätt finstimlad/hackad paprika, tärnad aubergine och grovhackad tomat tillsammans med kryddorna. Efter en stund kan du tillsätta quorn/sojabitarna. Häll ner vatten och låt småputtra tills auberginen börjar bli mjuk och grytan är krämig. Rör ner russin på slutet så att de hinner bli mjuka. Smaka av med salt och peppar. Ät tillsammans med riset och en klyfta citron eller lime.

Marrakech مراكش dreams


Räkwok & ugnsrostade grönsaker


Wokad savoykål, kokt mathavre och räkor i vitlök, chili och timjan. Ugnsrostade spetspaprikor (ser lite läskiga ut men blev jättegoda) och körsbärstomater med ärtskott.

29.6.10 - matin d'été Juin



"en riktig superfrukt med mycket vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror och antioxidanter"


Dagens frukost: 1 ryvita boveteknäcke med ½ avokado tillsammans lättfil, 1 gul kiwi och en liten fin aprikos.

28.6.10 - Morgon


Knäppis macka? haha.. älskar jordgubbar.

Pioner & Tofu ♥



Gårdagens: Stekt rödcurry tofu och rester från bulgursalladen.

Midsommarmat-Tabouleh

Midsommarmaten bestod av Tabouleh, en klick Guacamole och grillad fisk kryddad med hemmagjord Za'atar.

Tabouleh 4-6 port

2 dl fullkornsbulgur
3 tomater
½ liten paprika
1 rödlök
1/4 gurka
2,5 dl kallt vatten
1 citron
1,5 dl finhackad persilja (slätbladig)
½ dl finhackad mynta
½ tsk spiskummin
2 msk olivolja
Örtsalt

Finhacka alla grönsaker. Blanda grönsaker, örter och bulgur i en skål. Blanda kallt vatten med saften från citronen, spiskummin, salt och olja. Häll blandningen över bulgur & grönsaker. Blanda väl, täck med plastfolié och låt stå kallt i 1-2 timmar. Smaka ev. av med ytterligare salt.


Min Guacamole 4 port

2 mogna avokados
1 rågad msk lätt kesella/kvarg
½ chili
2 salladslökar
1 tomat
1 lime
salt och peppar

Mosa avokadosarna(?), finstrimla chili och salladslök. Finhacka tomat. Blanda grönsakerna med avokado. Pressa i lime, rör i kesellan. Smaka av med salt och peppar.

Midsommar & Ros-te

Godkväll alla fina! Jag hoppas ni har haft en underbar dag idag och att ni får en fortsatt trevlig Midsommarkväll! Imorgon lägger jag upp några recept från idag. Puss!

Ros-te görs genom att torka underbara doftande rosor i ugnen, 50 grader med öppen lucka tills bladen är torra och hela lägenheten/huset luktar ros.

Frukost 24.6.10

..
"Ägget är fullt av näringsämnen. Det innehåller fullvärdigt protein som bygger upp hela din kropp och i princip alla vitaminer utom C. Dessutom innehåller det viktiga mineraler och förser dig med energi"

1 ekologiskt ägg (ät helt endast eko-ägg), 1 ryvita boveteknäcke med tofuline "färkost" & gurka. 3/4 dl kvarg utblandat med lite vatten tillsammans med 1 gul kiwi, sultanrussin & jordgubbe.

Lunch 23.6.10


Riv 1 liten morot och blanda med ca 2 msk lätt-kesella/kvarg. Smaka av med citron, dill, dijonsenap, chili, salt och peppar. Lägg skivor från ½ tomat 1 fullkornstunnbröd, klicka på röran och lägg sist på några räkor.

Harissa-fisk & gröna linser

Sedan jag besökte Tunisien har jag varit fast i just nord-afrikansk mat. Harissa är en Tunisisk krydd-pasta av bl.a chili och vitlök. Otroligt stark men otroligt god! Lite överbliven rostad blomkål sen igår fick vara sällskap till denna rätten.

2 port
2 vita fiskfilébitar
1 tsk olja
1 tsk harissa
salt och peppar

1 dl gröna linser
1 fet vitlöksklyfta
1 liten bit zucchini
1 tomat
1 dl vatten
chili, spiskummin, citronskal
salt & peppar

Blanda olja, salt, peppar och harissa. Pensla fiskfiléerna och tillaga dem i ugnen på 200 grader ca 15 min.

Koka gröna linser "al dente" i lättsaltat vatten. Sila av dem. Häll tillbaka dem i kastrullen och tillsätt lite olivolja, rivet citronskal, chili, finhackad vitlök, tärnad zucchini och spiskummin. Fräs en stund och tillsätt därefter grovhackad tomat och vatten. Små-puttra under lock i ca 5 min tills zucchinin blivit lite mjuk. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer citronskal och spiskummin.

Linssoppa & ugnsrostad blomkål


Soppa 2 port
1 bit purjolök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 dl röda linser
1 hand cocktailtomater
4 soltorkade tomater
6 dl varmt vatten
2 tsk eko-buljongpulver
½ chili och ½ kruka färsk basilika

Skiva purjo, skiva vitlök och morot fint. Fräs en stund, tillsätt finhackad chili och linser. Dela tomaterna och rör i dem tillsammans med varmt vatten, strimlade soltorkade tomater och buljonpulver. Låt puttra ihop tills linserna är mjuka. Tillsätt finhackad basilika och mixa soppan slät. Smaka av med salt/peppar.

1 stor hand rå blomkål, delad i små buketter
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
Örtsalt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Pressa vitlöken i oljan. Lägg blomkål i en ugnsfast form, ringla över vitlöksoljan och blanda väl. Rosta i ugnen ca 10-15 min. Salta och peppra.

Junimorgon



Rhodedenronbuskar i full blom utanför, varm sol som strömmar in genom mina fönster och väcker mig. Finns inget bättre..Jag hoppas ni har en lika fin dag!

Varm havredryck ♥ vanilj



Fisk med tomat-bönsås


1 port

1 sejfilé (150 g)
rivet citronskal, torkad timjan, ½ vitlöksklyfta, salt och peppar

5 cm purjo
½ vitlöksklyfta
färsk basilika, timjan, chili, lite eko-buljongpulver
1 dl körsbärstomater eller körsbärstomater på burk + lite vatten
1 dl stora vita bönor (eller några andra bönor)

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fiskfilén i en liten ugnsform. Riv över citronskal, krydda med timjan och pressad vitlök. Salta och peppra. Tillaga i ugnen i ca 15-20 min. Under tiden; Skär upp purjo, finskiva vitlök och fräs i lite olja i en kastrull. Tillsätt timjan och chili. Rör i tomater och ca ½ dl vatten tillsammans med buljongpulver och färsk basilika. Koka ihop till en mustig sås (ca 5-10 min). Rör sist ner bönorna och låt dem bli varma. Gott med pepprig rucola till!

19.6.10 Lördag-frukost

Gröt av rågflingor, vetegroddar och linfrö (köp inte färdigkrossade, krossa dem själv i en mortel), havredryck, jordgubbar, 1 skiva hemmagjort bröd med lagrad mager ost och svensk gurka!

Grönt te


I grönt te finns många bra antioxidanta flavonoider och sägs skydda mot vissa cancerformer. Grönt te ska också kunna minska mängden farligt kolesterol, förbättra cirkulationen i kroppen och även verka lugnande.

Bra att veta när jag ändå är en aning beroende av det! Sommar eller vinter, jag dricker alltid grönt te. Favoriten är den japanska sorten "sencha" med lime. Då senchan har en lätt smak av alger och hav känns den så fräsch. Annrs är ekologiskt grönt äpple-fläder ett grymt gott te, speciellt nu på sommaren!

Kinesiskt (rostat) grönt te blir svagt orange i vattnet medan det japanska (som istället ångas) är ljusgrönt.

Lunch 17.6.10


Sallad bestående av några jordgubbar, 1 gul tomat, en liten näve blandad sallad, 1 soltorkad tomat och 1 salladslök. Till det åt jag 1 ägg, ½ burk tonfisk och ett litet hemmagjort bröd.

Dressing: 1 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk olivolja, rivet skal från ½ liten citron, salt och dill.

Sommar i ett glas

Igårkväll gjorde jag en sval, rå fruktsoppa. Rödbetan gav den ett underbart jordigt djup och tillsammans med söta jordgubbar och syrliga rabarber blev detta min lilla sommardröm.

1 liten rödbeta (rå och skalad)
5 solmogna jordgubbar
½ dl späda, röda rabarberstjälkar (eller om ni vill ha den sötare, ta en persika istället)
vatten
ekologiskt vaniljpulver        ... Mixa!

Min "Happiness soup"

Nigella Lawson har i en av sina böcker skrivit om/gjort en soppa bestående av gul zucchini, gurkmeja och basmatiris. Här är min variant på denna färgglada soppa.

"Blomkål är rikt på kalium och även vitamin C som är en viktig antioxidant och stimulerar kroppens upptag av järn. Blomkål är också fiberrikt."


2 port
10 cm gul zucchini
2 handfull med blomkål i små buketter
1 vitlöksklyfta
1 liten scharlottenlök
knappt 1 msk gurkmeja
Skalet från ½ citron
5 dl varmt vatten
2-3 tsk eko-grönsaksbuljongpulver
saft från halva citronen
2-3 soltorkade tomater (torra, inte sånna i olja)

Skär zucchinin i lagom små kuber. Skiva lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna i lite olja. Riv i citronskal och tillsätt gurkmeja. Häll på kokande vatten tillsammans med buljong, citronsaft och finstrimlade soltorkade tomater. Rör om och koka i ca 10 min eller tills grönsakerna är lagom mjuka.

Rågbröd

Detta brödet rör du snabbt ihop på kvällen innan läggdags. Sedan låter du det stå i ugnen och jäsa (avstängd då) över natten och gräddar brödet på morgonen. Ett gott, grovt och nyttigt bröd som smakar mycket!

"Rågen ärfiberrikast av de fyra sädesslagen. Fibrerna i råg ger en lång mättnadskänsla, håller magen igång och motverkar förstoppning. Dessutom bidrar rågfibrer till en nyttig bakterieflora i tjocktarmen. I råg finns tiamin, niacin, E-vitamin, järn, magnesium, zink, selen, folsyra/folacin, plus antioxidanterna lignaner, fenoler och steroler."


1 krm jäst
3 dl vatten, 37 grader
3 dl grovt rågmjöl
2 dl fullkornsdinkel
1 dl krossat bovete eller vetegroddar
½ tsk kanel
½ tsk kummin
½ tsk salt

Kväll: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt. Rör i mjöl och kryddor och blanda väl. Klicka ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över lite mjöl, platta ut degen tills den är ca 5 mm tjock. Ställ plåten i ugnen över natten.

På morgonen
tar du ut plåten, sätter ugnen på 225 grader. Sätter in plåten och gräddar i ca 20 min eller tills brödet fått fin färg. Låt brödet svalna helt och skär i rutor. Blir ca 8-10 bitar (beroende på hur stora du vill ha).

15.6.10

Dagens frukost; Nybakt, natt-jäst dinkel/rågbröd (recept kommer senare) med mager prästost, paprika och naturell lättfil med svartavinbär & blåbär.


Snabbmat


2 port
1 burk tonfisk i vatten
1 morot
10 cm zucchini
3-4 solmogna tomater
1 vitlöksklyfta
½ chili
Lite vatten
1 tsk ekologiskt buljongpulver (utan salt & socker)
Färsk basilika

Skiva vitlök, chili, morot och zucchini. Fräs i lite olja. Hacka upp tomaterna och tillsätt dem tillsammans med lite vatten och buljong. Koka ihop till en sås. Riv ner basilika efter en stund. Avsluta med att röra ner tonfisk (ordentligt avrunnen). Jag åt detta med mathavre.


Frukost 14.6.10



Blanda kesella med stött kardemumma, kanel och ekologiskt vaniljpulver (inte vaniljsocker). Ät en stor klick tillsammans med favoritfrukten!

Dryck som värmer

Mitten av Juni och regnet öser ner utanför. Jag sitter inne och fryser mest hela tiden. Behöver något att värma mig med..

"Kakao innehåller ämnen som förbättrar cirkulationen hos blodkärlen. Dessutom ökar syresättningen av hjärnan. Det är antioxidanterna i kakao som är ansvarig för effekten"

Värm 1½ dl naturell havredryck, rör i ½ dl vatten.
Rör i 1½ tsk ekologisk kakao, 1 puff kanel och 1 nypa caynennepeppar eller krossad torkad chili. (Tillsätt ev. lite honung om du vill ha det sött)

Linsgryta

Tandoori: ½ tsk vitlökspulver, ½ tsk paprikapulver, 3 krm cayennepeppar, 1 tsk mald koriander, 1 tsk mald spiskummin, 1 tsk mald ingefära, 1 tsk salt, 1½ krm kardemumma, 1½ krm kanel.

2 port
1 dl röda linser
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
½ chili
4 soltorkade tomater
1 tomat
½ paprika
ca 3-4 dl vatten
1 rågad tsk tandoori (hemmagjord)
½ tsk eko-buljongplver utan socker och salt
extra kanel, spiskummin, koriander
örtsalt och olja

Skiva vitlök, chili och lök, hacka paprika, tomat och strimla soltorkade tomaterna. Värm upp olja och tillsätt kryddor och lök. Fräs upp en stund. Rördärefter ner resterande grönsaker och låt dem bli varma. Skölj linserna och tillsätt dem också. Slå på varmt vatten tillsammans med buljong. Koka tills linserna blivit krämiga, ca 10-15 min. Smaka av med örtsalt. Detta åt jag tillsammans med sallad.

Frukost 13.6.10


Grodden från vete är rikt på protein, mineraler och vitaminer. Framförallt E-vitamin som gör håret glänsande och ger huden lyster. Vetegroddarna innehåller även Omega 6-fettsyror.

1 port
3/4 dl rågflingor
1/4 dl vetegroddar
2 dl vatten
1 nypa salt

Kokas i ca 3-4 min. Åt med persika och naturell havremjölk.

Rödcurrygryta


1 port
½ morot
½ liten röd paprika
5 cm purjolök
5 cm zucchini
3 champinjoner
1 liten bit tofu eller fisk
1 liten vitlöksklyfta
3/4 dl kokosmjölk (light)
1 dl vatten
½-1 tsk eko-buljongpulver
torkade chiliflingor, rödcurry och basilika

Skär moroten i tunna skivor, skär paprika, purjo, zucchini och champinjoner i klyftor. Finhacka vitlök. Fräs upp vitlök, chiliflinor och rödcurry i lite olja. I med grönsakerna och låt de fräsa i några min. Tillsätt vatten, buljong och kokosmjölk. Koka tills grönsakerna nästan är mjuka. Rör i basilika och tofu i tärningar. Ät med sallad och eventuellt råris till.

Dinkelbröd Pecan-Russin

Pecannötter är väldigt nyttiga, kanske mest för dess höga antioxidantinnehåll, vilket faktiskt är det allra högsta bland nötter. Alla nötter med det bruna innerskalet kvar har särskilt mycket antioxidanter. Nöten innehåller mer än 19 olika vitaminer och mineraler. Dessutom proteinrik, fiberrik och innehåller inget kolesterol.

1 Limpa
2 dl rågflingor
2½ dl grovt dinkelmjöl
2½ dl dinkelmjöl
1 dl vetegroddar
½ dl eko sultanrussin
1 dl hackade pecannötter
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 tsk brödkrydda
4 dl lättfil
1 rivet äpple

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör i fil och rivet äpple. Klicka ut i en oljad brödform. Grädda längst ner i ugnen i ca 60 min. Blir ca 19 skivor.

Laxsallad med dinkelpasta

Lax innehåller mycket protein och är rik på B-vitamin, D-vitamin, selen och magnesium. Lax är en fet fisk och är full av Omega 3-fettsyror som är viktigt för hjärnans funktioner, kärlen, synen och nervsystemet. Andra fiskar som också innehåller mycket omega 3 är makrill, sardiner, sill/strömming och ål. Räkor och andra skaldjur innehåller också en hel del Omega 3.


2 port

200 g fryst lax
2 dl okokt dinkelpasta
8 cocktailtomater
1 liten gul/grön spetspaprika
4 rädisor
10 cm purjolök
2 nävar rucola/bladspenat

Skär laxen i små kuber.  Krydda med salt, peppar och timjan. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 10 min. Koka pastan i lättsaltat vatten. Skär upp tomater, paprika, rädisor och purjolök.

Dressing:
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
knappt 1 tsk dijonsenap
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och ringla över.

Rå frukost

Bovete är naturligt glutenfritt, en bra proteinkälla, är känt för att motverka högt kolesterol och framförallt väldigt gott!


1 port
½ dl ekologiskt helt bovete, blötlagt över natten och noga sköljt
1 liten eko-banan
1 persika
2 msk osvalvade eko-sultanrussin

RSS 2.0